tisdag 11 november 2008

För bara en vecka sedan...


...var det underbart väder. Svårt att tänka sig nu när taket flyger av husen och flaggstänger knäcks i blåsten.

Insomnia

Jag har fått känna på hur det känns att vara så trött att man inte ens orkar somna. När jag tittar mig i spegeln ser jag att jag börjar lina Christian Bale i The Machinist mer och mer. Anledning: vår underbara, rosafärgade, trevliga åtta månader gamla älskade bebis har bestämt sig för att det är trist att sova på nätterna. De senaste veckorna har han vaknat ungefär en gång i timmen, och eftersom vi bor så trångt och jag inte vill att han ska väcka hela familjen har han fått komma till vår säng vilket har gjort att jag sover ännu sämre och jag vaknar ännu oftare.

I går natt var det dags att ta tjuren vid hornen. Min kära sambo fick gå runt och bära på honom tills han somnade. Vid sjätte uppvaknandet orkade vi inte längre och jag satte mig och ammade den lille. Med ens förvandlades han åter till den ljuvliga, jollrande baby som han är på dagarna. I natt gick det bättre. Endast fyra uppvknanden. Snart, snart har vi fått tillbaka våra liv igen hoppas jag!

När jag hade ammat för första gågen på hela natten damp GP ner i brevinkastet med en smäll. På första sidan stod att västsvenska mödrar ammar minst i hela Sverige. Tackar fan för det! Vår äldsta son ammade jag tills han ar 1.5 år gammal, coh vid det laget kallade vi honom "den lilla diktatorn", och han hade helt och hållet tagit över våra liv. Han vägrade släppa taget om sina kära tuttar och vi fick köra "cold turkey", då han och min sambo fick flytta hem till farmor och farfar i tre nätter för att det skulle bli någon ordning. Men det gick till slut och nu sover han som det barn han är. Äntligen.

På samma sida stod det också om amning och alkoholintag. Livsmedelsverket har ganska nyligen gått ut och sagt att det är OK att dricka två glas vin/vecka när du ammar. Trots det avråder BVC-sköterskorna ammande mödrar från att dricka någonting. Ger man dem lillfingret tar de hela armen. Just män brukar vara ganska bra på att oja sig om det ser en ammande mamma sippa på ett las vin. Själva kan de vara pappor och rejält packade, men hysa åsikter som "klarar man inte av att avstå från alkohol ska man inte amma". Jag tar mig ett glas vin ungefär en gång/varannan vecka och tänker fortsätta med det.