torsdag 13 november 2008

"Att blogga eller inte blogga...

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=457670

...det är frågan." Hur många blogginlägg inleds på det sättet? T.om. Blondinbella ställer sig samma fråga på sin blogg. Det är en djungel där ute. Eller ett smörgåsbord? Kanske något mindre angenämt? Bo Rothstein skriver idag att bloggandet är "som att öppna locket till en kloakbrunn". Och jag som precis har börjat blogga, snyft, visserligen hundra år efter alla andra, men ändå. Rothstein ifrågasätter här om ökat bloggande verkligen gynnar demokratin. Mitt svar på det är: inte vet jag, men det ökar i alla fall mångfalden! Jag minns när jag som blivande mamma (2005) googlade på ord som "halsbränna" och "sömnlöshet". Då dök det dels upp expertsidor, som på ett korrekt sätt förklarade vilka preparat jag kunde köpa för att minska mina besvär. På Wikipedia kunde jag hitta fler länkar till dessa ämnen. Dessutom fick jag träffar på mängder av personliga, många gånger humoristiska erfarenheter och redogörelser av dessa problem, vilket jag kunde le igenkännande åt. Det var uppmuntrande. Jag var inte ensam. Det som Bo Rothstein vid en genomgång kan tyckas vara trivialt trams kan för en annan person vara en skatt! Att det finns fler olika kanaler att göra sin röst hörd är viktigt i en demokrati. Tidningsinsändare är en variant, men det är oftast ett lotteri, då man inte kan vara säker på att bli publicerad. På en blogg kan du garanterat bli publicerad! Där finns dessutom utrymme att sväva ut precis hur mycket du vill. Nu kan man ju dessutom diskutera tv-reportage och tidningsartiklar direkt på nätet vilket ju är fantastiskt!

Jag tror inte jag har haft en enda läsare av min blogg ännu. Har liksom inte fått kläm på hur man får bloggen att synas på sökmotorn. "Pingar" tror jag det heter. Så för mig fyller min blogg mest funktionen av en gammal hederlig dagbok. Eftersom jag tycker det vore skoj om fler läste den, personer som jag inte känner, avstår jag från att hänga ut precis allt personligt. Det som en gång publicerats på nätet och så...jag tänker på den sk. "artisten" som nyligen misshandlade sin fru. Hon hade tydligen innan händelsen bloggat flitigt om sitt privatliv. När misshandeln dök upp på löpsedlarna fick hennes blogg massor av besökare. Som svar på det stängde hon ner bloggen, men det var för sent, många hade läst den och skvallret på nätet var igång.

En blogg kan se ut hur som helst, och var kan du ventilera dina åsikter ordentligt om inte på din egen blogg. Men gäller verkligen inte våra vanliga lagar på nätet? Antisemitiska påhopp är väl inte tillåtet på öppen gata så varför skulle det vara OK inom bloggsfären?